Jdi na obsah Jdi na menu
 


15. Месеците во годината

חָדְשֵׁי הַשָּׁנָה

 

Нисан Април נִיסָן

Ијар Мај אִיָיר

Сиван Јуни סִיוָן

Тамуз Јули תַּמּוּז

Ав Август אָב

Елул Септември אֱלוּל

Тишри Октомври תִשְׁרִי

Хешван Ноември חֶשְׁוָן

Кислев Декемви כִּסְלֵו

Тевет Јануари טֵבֵת

Шеват Февруари שְׁבָט

Адар Март אֲדָר

Ваадар Март - Април וַאֲדָר

 

Тринаесетиот месец Ваадар се додава во престапна година.

Нашиот  Караитски календар потекнува од создавањето на светот.

Сега ние Караитите сме во годината 5673 (1912)