Jdi na obsah Jdi na menu
 


22. Песах (Пасха) - Хаг ха-Мацот - ПРАШАЊА

Кога славиме Песах (Пасха)?

Колку дена славиме Песах (Пасха)?

Кое е друго име за Песах (Пасха)?

Како првиот и последниот ден од Песах (Пасха) е различен од другите денови?

Каков спомен представува празникот Песах (Пасха)?

Што мора Караитите да јадат во текот на седумти денови од Песах (Пасха)?

Како и кога мора да го припремиме бесквасниот леб?

Што прават Караитите дома во текот на првата вечер и на ноќта на празникот?