Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. Празникот Шавуот (Празникот Седмици)

חַג הַשָׁבֻעוֹת

Празникот Шавуот т.е. Седмици

Караитите секогаш го слават Празникот Шавуот, кој е познат и како Празник Седмици, во Недела, на петнаесетиот ден после првата пасхална Сабота.

Празникот Шавуот паѓа (на тој ден) кога пророкот Мојсес ги примил Десетте Заповеди, затоа празникот е познат и како מַתַּן תוֹרָה Маттан Тора - Давањето на Законот.

Во текот на овој ден секоја работа е забранета, освен припремање храна.